Kiss i Drammenshallen 1980

Setting Drammen on Fire!

Av: Andreas Eileng – Bilder: Fra Eivind Arntsen sin samling, fotograf er ukjent.

BAKGRUNNSINFORMASJON:
Ca. 6000 publikummere var tilstede under Kiss sin første konsert i Norge.

Supportband var Iron Maiden, som hadde åpnet for Kiss på hele Unmasked turneen i Europa, utenom konsertene i England, der et band kalt Girl var supportband.

Dette var siste konsert sammen med Iron Maiden, og det var også siste konsert for Maiden gitaristen Dennis Stratton, som snart ble erstattet av Adrian Smith. Kiss kastet kake på Maiden undere deres sett, som en ’siste konsert på turneen’ spøk. Dette skulle opprinnelig vært Kiss sin siste konsert på Europaturneen, men den 16 oktober hadde de nok en konsert i Paris.

Kiss skulle opprinnelig spilt i Drammen den 12 oktober også. Av uvisse grunner ble det ikke noe av denne konserten. På det tidligste planleggingsstadiet av Unmasked turneen var Europa på kartet allerede i mars, som en ’second leg’ av Dynasty turneen. Men det ble det som kjent ikke noe av, og Europaturnen ble så satt opp til å starte i mai. Kiss satt opp i Drammen den 19 mai 1980, og til mange av konsertene ble billettene lagt ut. Men den 14 april ble Europaturneen kansellert, for å gi bandet tid til å finne en ny trommeslager til å ta over trommestikkene etter Peter Criss. Eric Carr ble offisielt annonsert som Kiss sin nye trommeslager i den tredje uken av juli 1980. Europaturneen ble til slutt satt opp til å begynne i slutten av august, og nå altså for support til Unmasked istedenfor til Dynasty.

Kostnadene med Kiss sin turneen i Europa viste seg å være langt større enn inntektene de oppnådde, og budsjettet viste et netto tap på $474.000.

Med Peter Criss erstattet av Eric Carr, la Kiss mer vekt på musikalske detaljer enn de noen gang hadde gjort tidligere, mye fordi Eric Carr var en mye bedre teknisk trommeslager enn Peter Criss. Det vokalmessige ble spesielt forbedret, som for eksempel med harmoniserte bakgrunnsvokaler sterke fremme i lydbildet. Eric Carr tok over vokalen på Black Diamond, og bidro med bakgrunnsvokal på nesten alle sangene. Paul sin versjon av Detroit Rock City ble vokalmessig ofte re-arrangert i løpet av turneen.

KONSERTEN:

Konserten 1980:

En enorm stemning bygger seg opp før de berømte ordene ”You wanted the best…”. Kiss åpner med Detroit Rock City og Drammenshallen er i ekstase. ’Bomber’ går av flere ganger under sangen.

Kiss går direkte over i Cold Gin fra Detroit Rock City. Ace og Gene deler vokalen på denne. Strutter ’avløser’ Cold Gin.

”How are you doin’ Oslo”, er Paul’s første kommunikasjon med publikum denne kvelden. Videre sier han ”Does everybody feel good? Are you ready to rock’n roll? Allright then. Just in case, just in case we get a little to hot, I think it’s time we call out the doctor. I’m talking about Dr. Love”. De første riffene til Callin Dr. Love høres over høytalerne.

”Alright Norway” er Pauls første ord etter Callin’ Dr. Love. ”I tell you this is gonna be one of those hot fucking nights for rockin’ and rollin’. I know everybody wants to have a good time. Just in case we get this place really hot, we gonna have to call out”, så høres det tromming fra Eric, før Paul fortsetter med “Call out the Firehouse”. Sirener høres på slutten av låten, før den avsluttes med at Gene blåser ild. ”Firehouse, oohhhyyeaaa, wow”, skriker Paul ut i det sangen er ferdig. ”We wanna do something from you now, this one’s of Unmasked. This one’s called Talk To Me”. Som femte sang for kvelden kommer den første låten fra det siste albumet Unmasked. Ace synger låten.

”Alright here’s something, here’s another one of Unmasked. This one’s called Is That You?”. Kveldens andre låt fra Unmasked fremføres og stemningen i Drammenshallen er fortsatt på topp.

Rolling Stones låten 2000 Man innledes uten noen form for prat fra Paul. Ace synger denne også, hans tredje hittil i settet. Låten avsluttes med at Ace skriker ut ”I’m a 2000 Man, 2000” inntil flere ganger, før han går over i sin gitarsolo. Soloen inneholder også hans berømte rakettutskytninger fra gitaren, til stor jubel for publikum. På slutten av soloen kommer resten av bandet ut på scenen igjen. Paul skriker ”Yeaahhhhh, Ace Frehley lead guitar”.

“Alright Norway” er Pauls neste frase, før han videre sier “I see we are having a little party tonight. Does everybody feel good?”, hvor et stort “Yeaaahhhh” brøl fra publikum nesten løfter taket i Drammenshallen. Paul sier ” I wanna tell you, you know, a couple of nights ago, we were in Sweden”, som publikum selvgølgelig buuuuer på. “I know I know” fortetter Paul. “But let me tell you, I was walking down the hall, I saw this Swedish girl, just like this you know”, og dermed gjør Paul noe på scenen som får publikum til å le. “That’s tough” sier Paul. “She had the biggest God damned tits I ever saw. I looked at this girl, this girl was so beautyful, and I looked at her and I said: What are you gonna do for me tonight? She looked at me and she went: Aaaaaaaaaaaaaaa. I said to her, I was trying to be real cool” og slik fortsetter Paul en gang til med ett “aaaaaaaa” brøl til, bare ennå kraftigere og lengre. Paul fortsetter og sier ”I tried to resist her, but I said: baby, I Was Made For Loving You”, og Kiss sin største hit i Europa noensinne får Drammenshallen til å gynge. Publikum er i ekstase.

Deretter kommer det en trommeintro som minner om begynnelsen på New York Groove, og om ikke lenge høres de første riffene til den nevnte sangen. Låten er den eneste fra soloalbumene, og nok en gang Ace på vokal, for fjerde gang denne kvelden.
Love Gun er neste låt. Deretter er det dags for Gene sin bass solo og blod spytting. Publikum trampeklapper store deler av seansen. Gene roper ”Oyeaaahhh” flere ganger uten mikrofon, mens publikum svarer med samme ’mynt’. Plutselig høres bassintroen til God Of Thunder, og sangen sparkes i gang. ’The Demon’ er i sitt ess.

Litt etter soloen til Ace i God Of Thunder, går sangen over i trommesoloen til Eric Carr. Publikum er så absolutt med på notene, og klapper taktfast med. Når den nærmer seg slutten, kommer resten av bandet på scenen igjen, og Paul sier noe ’uforståelig’ om Eric, og bandet fortsetter med siste del av God Of Thunder. Paul skriker ut ”Alriiiight, alrrriiiight! Alright, let’s Rock’n Roll All Night and party every day”, og Kiss sin ’anthem’ låt sparkes i gang til vill jubel fra publikum. I det ’rolige’ midtpartiet av låten, ’kommuniserer’ Paul med gitaren til Ace med noen voldsomme skrik, mens Ace ’skriker’ med gitaren tilbake. Paul ber publikum om å klappe med, og publikum nøler ikke. ”C’mon and clap your hands a little bit louder” synger Paul. Han synger videre diverse rock and roll ’phraser’ og publikum er med og synger for full hals. Paul roper Norway 2-3 ganger og skriker ”We love you” til publikums store begeistring. ”If you believe in rock’n roll, and I know you believe in rock’n roll, I wanna here everybody here, say rock and roll!” og publikum svarer tilbake så høyt de bare kan.

Men Paul er ikke fornøyd. ”Now listen, I know you can do better than that. We’re gonna try it again. Are you ready? Are you ready? Are you readyyyyyy? Rock and roll” og Paul og publikum skriker rock and roll om hverandre. ”We want you to sing with us. Goes like this: I wanna rock and roll all nite and party every day”, og publikum synger med alt de orker.

Låten nærmer seg slutten og Paul skriker ut “Norway, we love you, rock and roll. Kiss Army, yeahhh”, og Rock And Roll All Nite er slutt. Publikum svarer med enorm trampeklapp og plystring og roper ut ”We want Kiss”. Etter noen minutter og øredøvende ’publikumsstøy’ er Kiss tilbake på scene igjen og Drammenshallen nærmest eksploderer. ”Do you want more?” spør Paul, og han vet svaret. ”We got more to give you. Are you ready to rock, are you ready to roll? Do you wanna rock’n roll, all you gotta do is, Shout It Out Loud” og det er dags for kveldens første ekstranummer.

Låten avsluttes og Kiss går igjen av scenen, mens publikummer gir trampeklapp, plystrer og roper ”We want Kiss” om hverandre. Kiss entrer scenen igjen. De første strofene til King Of The Night Time World høres, og sangen kjøres i gang som kveldens andre ekstranummer.

Ace snakker litt i mikrofonen, og introduserer Paul Stanley sin gitarsolo. Den går etter hvert over til introen til Black Diamond. Introen spilles om hverandre med andre ’guitar licks’, og han kommuniserer med publikum og det høres trampeklapp i ett. Til slutt sier Ace, ”Paul Stanley lead guitar”, mens Paul svarer ”Thank’s Ace”, og de første strofene til Black Diamond synges deretter av Paul. Eric Carr tar over vokalen og synger resten av låten, som den andre trommeslageren i Kiss. Låten avsluttes i tradisjonell Kiss stil, og publikum virker svært fornøyd etter publikumsresponsen å dømme.

Kiss sin aller første konsert i Norge er over!

Set-list:
Detroit Rock City, Cold Gin, Strutter, Callin Dr. Love, Firehouse, Talk To Me, Is That You?, 2000 Man, Ace guitar solo, I Was Made For Lovin’ You, New York Groove, Love Gun, Gene bass solo, God Of Thunder, Eric Carr drum solo, God Of Thunder, Rock And Roll All Nite, Shout It Out Loud, King Of The, Night Time World og Black Diamond

Kiss spilte også You’re All That I Want fra Unmasked på Europaturneen. Den ble for første gang fremført på Eric Carr’s første konsert med Kiss, i New York 25.07.80. Sannsynligvis ble den siste gang fremført i Nurnberg, Tyskland, den 11.09.80. Altså gikk man glipp av denne låten i Drammen. .

Leave a Reply